Porsche печели първия си Льо Ман през 1951 г.

Porsche печели първия си Льо Ман през 1951 г. Разбира се, това е победа клас в клас 1,100cc, но това беше началото на нещо голямо.

Porsche ще продължи да поеме цялостната победа в Льо Ман 18 пъти, с много победи по-висока класа като течение на годините, наистина един от най-великите династии в историята на моторните спортове. Но всичко започна с малко кола № 46, а Gmund Porsche с неугледна гети колело, три чистачките и около 46 к.с.. Това не беше особено привлекателен автомобил, поне не в сравнение с мощно красиви 550s, 911s, 906s, 910s, 908s, 917s, 956s и 962s, че ще дойде по-късно. Но това е първият, и следователно това е исторически значими.

Въпросът за много години беше, когато мина?

„Историята е бил неизвестен за това коя кола е най-печелившата колата на Льо Ман“, каза Porsche възстановяване специалист Род Emory. „И така, след като колите са дошли в Щатите … този конкретен автомобил … аз просто ще започнем от самото начало.“

Да, още през 1948-49, Porsche строи най-ранната от 356s, наречен Gmund поршета след град в Австрия, където те са били изкован заедно. Те може да са направили 50 на тези автомобили и нещата се търси добър за малка машина на спортни коли. Те просто се е преместил на операцията обратно в Щутгарт, когато …

„… През 1950 г. Porsche беше по време на автомобилното изложение в Париж и те бяха помолени от организаторите на 24-те часа на Льо Ман, за да се появи в състезанието 1951 с влизането в класа на 1,100cc“, каза Emory, които, 66 години по-късно , ще намерите себе си в центъра, участващи в този рисков.

Engineers взеха четири от органите на Gmund SL, останали от австрийските Werks и започнали да ги тества, за да видите какви части и ощипвам може да работят като състезателна кола. Те поставят louvered прозорци четвъртфиналите в колите, калниците поли на калниците и плоски дъна отдолу, за да се увеличи аеродинамична ефективност; те добавя специален 1,100cc двигателя и ги облекчи, доколкото е възможно, инсталиране на специални резервоари за гориво с пълнител газ изпълзяват през предния капак. Един от тези четири тест-състезателни коли се разби по време на този период развитие. От трите останали, донесоха двете най-добри коли до Льо Ман с Nos. 46 и 47 рисувани върху тях. No. 47 се разби в практика, която ги остави само с една кола за 24-часовото състезание, № 46.